Aikaisemmat rakennukset

 

Kiteentie4

Sotien jälkeen tähän puurakennukseen sijoittui kaksi evakkoon joutunutta yritystä. Toinen oli vahva valtakunnallinen Yhdyspankki, jonka Värtsilän konttori jalkautui Tohmajärvelle ja Kiteelle. Täällä johtajana toimi Alpo Jouhki. Toinen oli Ruskealan Höksölästä muuttanut Kupiaisen yrittäjäperhe. Isä Antti oli vanhastaan puutavaraliikemies, poika Väinön nimissä aloitettiin sekatavarakauppa

Lisätietoja Kupiaisesta

 

1920-luvulta olevassa kuvassa on sama rakennus varhaisemmassa asussa. Toiminimi Pietarinen&Manninen harjoitti talossa sekatavarakauppaa. Vihtori Mannisella oli kauppa myös Puhoksessa, jonne hän sittemmin siirtyi kokonaan. Tämän talon tontti oli alun perin lukkarin puustellin maata, kun taas Pietarinen sai lunastetuksi torpan paikan  tien vastakkaiselta puolelta Romolan virkatalon alueelta.

1920-luvulta olevassa kuvassa on sama rakennus varhaisemmassa asussa. Toiminimi Pietarinen&Manninen harjoitti talossa sekatavarakauppaa. Vihtori Mannisella oli kauppa myös Puhoksessa, jonne hän sittemmin siirtyi kokonaan. Tämän talon tontti oli alun perin lukkarin puustellin maata, kun taas Pietarinen sai lunastetuksi torpan paikan tien vastakkaiselta puolelta Romolan virkatalon alueelta.

 

Pietarisen ja Mannisen kauppatalo

Pietarisen ja Mannisen kauppatalo vuonna 1931. Kaupan edustalla on jo bensiinipumppu. Joensuuhun liikennöivä Toivo Toropaisen linja-auto on pysähtynyt kaupan kohdalle. Toropainen liikennöi myös linjalla Sortavala – Kitee – Savonlinna. Parhaimmillaan Toropaisella oli ajossa yhdeksän linja-autoa. Sotien jälkeen liikennöinti jatkui Kiteeltä Savonlinnaan ja Joensuuhun. M. Ruponen Oy osti Toropaisen kaluston ja linjat 1953.