Aikaisemmat rakennukset

 

stepanow029_k1

Kirkonkylän ydinkeskuksen maisemaa 1950-luvulla. Tienristeyskolmion takana on Ol Sisä-Karjalan toimitalo. Se palveli myös linja-autoasemana. Vasemmanpuoleisessa matalammassa siivessä oli kahvila ja Matkahuolto. Oikealla oli myymäläpuoli, takana varastosiipi. Kaupan edessä näkyy suosittu jäätelö- ja makeiskioski.- Liikkeen pääkonttori oli Tohmajärvellä, sivumyymälöitä useassa kunnassa. Värtsilässä sillä oli huomattavaa liiketoimintaa.
Tarkkasilmäinen erottaa kuvan etuosassa puhelinpylvään vinotuen alta kolmionmuotoisen kaivokatoksen. Tämä oli toinen kylän yleisistä kaivoista ennen vesiosuuskunnan perustamista. Toisenkin paikka häämöttää Sisä-Karjalan talon oikealla puolella olevan Osuusmeijerin henkilökunnan talon eli Kolhoosin edustalla, mutta itse kaivoa ei näy. Se jää pihasaunan taakse.

 

HP309_k1

E-liike, ”Edistysmielinen osuuskauppaliike” luonnehti itseään Työväen ja Pienviljelijäin Osuusliikkeeksi. Siitä vääntyi kansan suussa nimi ”Pikku-Ville”. Keskusliikkeen mukaan se oli OTK-lainen osuuskauppa erotukseksi viereisestä SOK-laisesta Kiteen Osuuskaupasta.
Kuvan vasemmassa alakulmassa näkyy, miten nurmikko viettää alaspäin. Häköoja kulki avonaisena kaupan editse.

 

Sisäkuva myymälästä

Sisäkuva myymälästä 1940-luvulla.

 

Jälkineosasto, Televirman paikalla

Varastosiipeen oli 1960-luvulla sijoitettu jalkineosasto.

 

Sisä-Karjalan kiinteistön takapiha

Osuuskassan katolta 1960-luvun lopulla otetussa kuvassa näkyy Sisä-Karjalan kiinteistön takapiha.

 

stepanow025_k

Ilmakuvasta 1960-luvun alusta hahmottuvat hyvin Kiteentien varren liiketalot. Oikealla tien takapuolella on Yhdyspankin talo rakenteilla. Siitä vasemmalle Osuuskaupan päämyymälä eli Funkistalo lisäsiipineen, sitten Kansallispankki ja Y-risteyksessä Osuusliike Sisä-Karjala. Tien etupuolella vasemmalla Osuuskaupan asuintalo, seuraavina Stepanowin talo, Osuuspankki ja Kupiaisen talo mataline lisäsiipineen.