Maalaiskaupan perintö

 
Yle2

Harvinaisen maalaiskaupan perintö elää nyt kunnostettuna museona

 
Teksti ja kuvat: Pekka Sivukari, YLE
 
Kiteen Savikossa on toiminut maalaiskauppa, eli maakauppa, noin 150 vuotta. Alkuperäisellä paikalla on edelleen hyvin säilynyt yli 100-vuotias kaupparakennus. Kankkusten suvun kaupparakennuksen kohtalo oli kauan aikaa vaakalaudalla, mutta nyt Kitee-Seura on ottanut museon siipiensä suojaan.

Yle

Savikon kauppamuseo Kiteellä on nyt edustavassa kunnossa.

Kauppamuseo P. Kankkunen Oy sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kiteen keskustasta. Museorakennus on vanha hirsinen kaupparakennus, joka oli aikoinaan merkittävä osa Kiteen elinkeinoelämää. Sijaitsihan kaupan välittömässä läheisyydessä muun muassa meijeri ja saha.

Pitkä tie kauppamuseoksi

Kankkusten kauppatoiminta kukoisti 1900–luvulla ja yhteyksiä oli aina Pietaria myöten. Lopulta muun muassa yhteiskunnan muutokset ohittivat kaupan ja kauppa lakkautettiin 1970–luvun lopulla. Kesäkauppatoimintaa oli kuitenkin vielä vuoteen 2001 saakka, jota pitivät Ester ja Pekka Kankkunen.

1800- ja 1900 –luvun vaihteessa rakennetun nykyisen kaupparakennuksen kunnostaminen tuli ajan myötä yhä tärkeämmäksi, sillä muun muassa yksi rakennuksen kulmista alkoi jo vajota maahan.

Kitee-Seura neuvotteli useita vuosia kauppamuseon kohtalosta tavoitteenaan saada Savikon merkittävän liikekeskuksen perintö elämään.

Kaupparakennus saatiin lopulta kunnostettua ja nyt sen seinät seisovat suorassa, eikä lattia ole kallellaan yhdestä nurkasta. Sisällä kaupparakennusta voi nähdä kauppatavaroita pääasiassa 1950 – ja 1960-luvuilta.

Kitee-Seuran mukaan kyseessä saattaa olla maamme ainoa alkuperäisasussaan säilynyt maakauppa. Kauppamuseo avattiin yleisölle 2.6.

Yle3

Savikon kauppamuseon hyllyillä on monenlaista vanhaa kauppatavaraa.

Kitee-Seura ostanee kauppamuseon itselleen Kiteen kaupungilta viimeistään ensi vuonna nimelliseen kauppahintaan.

 
Savikon kauppamuseon sivulle