Elokuun 8. päivänä 1944 NL:n lentokoneet pommittivat rajusti Onttolan lentokenttää. Pommikoneita suojasi kymmenen Jakovlev (JAK-9) hävittäjää. Yksi niistä sai paluulennolla osuman suomalaisten it-tulesta ja putosi Kiteen Muljulaan, soistuneeseen Oriveden luhtaan. Lentäjä hyppäsi laskuvarjolla ja selvisi vahingoittumatta. Laajoista etsinnöistä huolimatta häntä ei löydetty lähialueelta. Lopulta hänestä saatiin tuore havainto Pälkjärveltä. Takaa-ajon jälkeen hänet yritettiin vangita, mutta hän ryhtyi taisteluun, jossa hän kuoli.
Kone syöksyi nokka edellä luhtaan ja upposi lähes kokonaan. Vain pyrstö jäi törröttämään pinnan yläpuolelle. Kyläläiset ottivat käyttöönsä irronneita pellin kappaleita ja kaikkea mitä irti saivat, kunnes sotilaat tulivat ja veivät kaikki pinnalle näkyvät osat pois. Mm. kannuspyörän – siis takimmaisen laskutelinepyörän – joku isäntä vei ja asensi sen kottikärrin pyöräksi. Tässä virassa se palvellee edelleen.
Ajan kuluessa koneen hylky lienee vajonnut syvemmälle, ja ilmeisesti siitä on irrotettu ja viety pois romua. Tarkkaa tietoa hylyn paikasta ei enää ole, mutta muistikuvia kyläläisillä on.
Luhdan pohjassa on 2 – 4 metrin mutakerros ja sen alla tiivistä savea. Asiantuntijat arvelevat, että koneen lähes tonnin painoinen moottori on jatkanut syöksyä mutakerroksen läpi saveen saakka, ehkä hiukan vielä siihenkin. Kevyemmät osat lienevät levinneet laajemmalle.
Kitee-Seuran museoväki on ollut pitemmän aikaa kiinnostunut hylystä ja suunnitellut sen etsimistä ja nostamista. 2010-luvun koottiin asiantuntijoita selvittämään mahdollisuuksia etsintöihin. Apua saatiin ilmailuhistorian harrastajilta Pohjois- ja Etelä-Karjalasta. Muutamia kertoja yritettiin kuuden metrin harjaterästangoilla tunnustella pohjaa kyläläisten osoittamilta paikoilta, toiveena löytää kovia kohteita mudan alta. Vihdoin huhtikuussa 2012 Lappeenrannan ilmailukerholaiset saivat täyttöönsä maatutkan. Se reagoi metalliin usean metrin syvyyteen.
Huhtikuun 16. päivänä 2012 järjestettiin tutka-anturin vetotalkoot.
Muutama signaali saatiin, mutta moottorimötikäksi tulkittavaa ei tavattu. Lappeenrantalaiset ovat tehneet useammankin retken Muljulaan, mutta läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut.
Anturi kuljetetaan lähtöpisteeseen, jätetään maahan ja aletaan vetää alueen läpi. Samalla seurataan näytöltä mahdollisia reaktioita. Etsinnässä käytettiin myös kevyttä metallipaljastinta eli miinaharavaa. Alempana paikallinen opas Toivo Musikka pitämässä taukoa.
Sen sijaan koneen tunnistamisessa on edistytty. Muljulan taloista koottiin yhteen kaikki tallessa olevat koneesta otetut kappaleet. Ne vietiin Luonetjärven ilmailumuseoon, jonne kutsuttiin 1940-luvun sotalentokoneisiin perehtyneitä asiantuntijoita tarkastamaan palaset. Tuloksena oli melko varma tunnistus. Kone oli siis Jakovlev 9, paras neuvostovalmisteinen hävittäjä 2. maailmansodassa. Sen pituus oli 8,50 m, siipien kärkiväli 9,74 m, paino 2277 kg, moottorin teho 1260 hv ja nopeus 700 km/h. Matalalla lentäessään se oli ketterämpi kuin Saksan ylpeys Messerschmitt.
Hylky on lain mukaan valtion omaisuutta. Viranomaisten kanssa on neuvoteltu, että jos koneen moottori saadaan nostetuksi, se voidaan sijoittaa Kiteen kotiseutumuseon tiloihin säilytettäväksi ja näytteille.
Koneen etsintäprojektia kohtasi takaisku, kun sen innokkain puuhamies Teppo Mikkonen menehtyi kevytlentokoneen turmassa Rääkkylässä. Asiaa ei kuitenkaan ole haudattu.