Lisätietoja Otto Oikurista

Kiteen käräjäkunnassa herastuomari August Järvisen talossa 6.4.1934 pidetyssä käräjien istunnossa saivat Leena Sofia ja hänen poikansa Otto Ville Oikuri lainhuudon ”Portinkorva” tilaan Päätye 20. Osto-oikeus perustui ”vuokra-alueiden itsenäiseksi lunastamisesta koskevaan lainsäädäntöön vuodelta 1934”. Kiteen seurakunnan omistamasta Romolan kappalaisen virkatalon n:o 19 maalta muodostettiin samalla kertaa seitsemän vuokralla ollutta torpanalaa itsenäisiksi tiloiksi ja saivat rekisterinumeron 20.

Otto Oikuri oli monen toimen mies. Hän lienee ollut paikkakunnan ensimmäinen valokuvaaja. Moni nuori kävi kuvauttamassa itsensä talon suurten mäntyjen – jotka ovat vieläkin pystyssä – juurella.

Oikuri hoiti vuosikymmenten ajan naapuritalossa sijainneen Kiteen Telefoonin huollot, kunnes toiminta siirtyi vuonna 1954 valtiolle.

Nuorisoseuratoiminta oli Oikurille tärkeää. Seura aloitti vuonna 1954 elokuvaesitykset omassa talossaan. Oikuri oli koneenkäyttäjä ja hänen kotoaan käytiin ostamassa ennakkoliput. Ensiesityksen muistellaan olleen 29.01.1945. Esityksenä oli lyhytfilmi ”Suursaaren valtaus”. Vuonna 1956 Otto Oikuri myi tontin ja talon Maija ja Esko Hakuliselle. Kolmessa vaiheessa tontille syntyi urheiluliike Kiteen Urheiluaitta, joka oli perustettu vuonna 1954 ja lopetettiin vuonna 1997. Sen jälkeen vuokralaisina ovat olleet Eräurheilu Miinin Joensuusta sekä Allun Apaja Kiteeltä. Nyt tontti on myyty Lähi Tapiolalle, joka on rakentanut tälle ja viereiselle tontille oman kiinteistön vuonna 2013.

Kaksi vanhaa petäjää saatiin säästetyksi, kun Kiteen ”raittia” levennettiin 1950-luvun lopulla. Siinä ne kaunistavat edelleen Kiteen kaupunkia.